10 x doen in je Finse Kota

Een eigen Finse kota… Misschien denk je er wel al heel lang over na of ben je juist pas op het idee gekomen. Of misschien ben je wel net de gelukkige eigenaar geworden van zo’n knus Fins outdoor-huisje!

Hoe dan ook, het is altijd leuk om na te denken over welke leuke dingen je allemaal kunt doen in een Finse kota. Warm, knus, lekker, gezellig… We kunnen er eigenlijk alleen maar goede dingen bij bedenken.

Hieronder vind je onze top 10 van dingen om te doen in je Finse kota – welke kies jij als eerste?

1. Barbecueën en bij het kampvuur zitten

Een van de eerste dingen die je waarschijnlijk wilt gaan doen in je Finse kota, is lekker barbecueën of bij het kampvuur zitten. Dat begrijpen we helemaal! Daarom hebben we hier alvast wat handige stooktips voor je: hoe stook je veilig, schoon en gewoon het lekkerst?

barbecue kota

2. Zweedse fika

Ehm… fika? Wat is dat? En hoezo Zweeds, we hadden het toch over Finse kota’s? Klopt, maar koffie drinken (want dat is een fika) op z’n Zweeds kan heel goed in een Finse kota. Hoe je dat echte fika-gevoel heel makkelijk kunt creëren in je eigen Finse kota, lees je hier.

3. Kastanjes poffen

Kastanjes poffen is meer dan iets lekkers eten: het is een heerlijke activiteit voor jong en oud om in de herfstmaanden gezellig samen te ondernemen. Nog nooit gedaan? Geen probleem – hier vind je de gouden tips van Scandivik om kastanjes te poffen voor een herfstdag met een gouden randje.

Kastanjes poffen

4. Koken in de Dutch oven

Koken in de Dutch Oven geeft je een heerlijk outdoor-gevoel en werkt ook nog eens onthaastend. Terwijl je maaltje lekker staat te pruttelen op het vuur, heb jij tijd om een goed gesprek te voeren, een boek te lezen of eindelijk weer eens helemaal niks te doen. Wel af en toe even roeren natuurlijk!

5. Worstjes grillen

Worstjes grillen hoort erbij als je de Finse natuur in trekt. Overal in natuurgebieden kom je grillplaatsen tegen waar je een vuurtje kunt maken en je meegenomen worstjes kunt klaarmaken. Met een Finse kota heb je dat heerlijke outdoor-gevoel altijd binnen handbereik. 

6. Finse taartjes eten

Heb je wel eens van Runeberg-gebakjes gehoord? Deze typisch Finse taartjes zijn natuurlijk erg leuk om eens te bakken en op te eten in je Finse kota. Hier vind je het recept en lees je meer over waarom deze taartjes zo populair zijn in Finland – vooral op 5 februari.

Runebergin Torttu

7. Appels en aardappels poffen

Nog zo’n makkelijke en gezellige activiteit voor rond het vuur die ook nog eens een heerlijk hapje oplevert: appels of aardappels poffen. Of maak ze gewoon allebei: aardappels voor de hartige trek en appels als zoet dessert.

8. Midzomer vieren

In noordelijk gelegen landen is het heel normaal om de langste dag van het jaar uitgebreid te vieren. Het is vaak zelfs (naast Kerstmis) de belangrijkste feestdag van het jaar! Het lijkt ons een heel goed idee om die gewoonte in Nederland ook maar over te nemen. Zeker als je een Finse kota hebt – een mooiere plek om midzomer te vieren, is er niet. Deze tips helpen je op weg.

Sill-Haring-Midzomer-Zweden

9. Stokbroodjes bakken

Heb jij dat vroeger ook wel eens gedaan: een sliert deeg om een stok wikkelen en dan draaien, draaien, draaien maar boven het vuur, net zo lang tot je een knapperig bruin stokbroodje hebt? Stokbroodjes bakken boven het vuur blijft altijd leuk, of je nu 10 bent of 100. 

10. Ontspannen in de sauna

Gebruik je je Finse kota als sauna? Dat is ook een heel goed idee. Niemand weet meer van sauna’s dan de Finnen – vroeger werden Finse baby’s er zelfs geboren. Met een paar handige accessoires en enkele richtlijnen voor de juiste saunagang in de pocket hoef je alleen nog maar te genieten van de weldadige warmte. 

Sauna 9 m2 interior 001

Wat ga jij als eerste doen in je Finse kota?

Laat een reactie achter