Heb jij zo’n mooie Finse grill kota of misschien wel een Lusthus en wil je daarin gaan barbecueën of gewoon lekker bij het vuur zitten? Dat begrijpen we heel goed.

De Finse Grill Kota is door de Finnen tot in de perfectie gemaakt voor iedereen die van niets anders houdt dan een goede, stevige maaltijd. De grill is perfect in alle denkbare opzichten, van het ontwerp en de functionaliteit tot en met hoe hij je voedsel gelijkmatig gaart zonder het tegelijk te verkolen of te verbranden!

Daarom hebben we hier alvast wat tips voor je op een rij gezet om optimaal te grillen en een schoon kampvuur te stoken. Welk hout stook je, hoe hou je het veilig en hoe maak je roosters en bakplaten weer blinkend schoon? De antwoorden lees je hieronder.

Eerste gebruik Finse Grill Kota

We kunnen ons goed voorstellen dat je bijna niet kunt wachten tot je lekker warm en gezellig bij het knapperende haardvuur zit of je bordje vol schept met lekkers van de bbq. Toch is er iets wat je eerst moet doen.

Omdat er een coating op de grill-/vuurplaats zit die de eerste keer een beetje kan stinken, adviseren we je om hem de eerste keer buiten te stoken (of in ieder geval met de ramen en deur open).

Verder wrijven wij zelf alle bbq-delen licht in met lijnzaad- of koolzaadolie. Het is trouwens ook een goed idee om je gietijzeren grill of bakplaat voor elk gebruik in te vetten. Een siliconen kwast is hiervoor erg handig.

Daarna kun je de grill in je Finse grill kota zetten.

Veilig stoken in je Finse Grill Kota

Het spreekt voor zich dat veiligheid voorop staat bij het barbecueën of kampvuur stoken in je Finse kota of lusthus. Daarom rusten we onze stookhutten standaard uit met een brandblusser en een koolmonoxidemeter. Zo weet je zeker dat je zorgeloos kunt genieten van alle warmte, gezelligheid en lekkere dingen van het vuur.

Barbecueën maar!

Tijd om de barbecue in je geschakelde Finse grill kota aan te steken dus! Dit kun je op verschillende manieren doen. Onze voorkeur gaat uit naar een zo ‘schoon’ mogelijke manier van aansteken. Aanmaakvloeistof en aanmaakblokjes kunnen namelijk veel rook veroorzaken.

Dat lijkt ons niet zo gezond. Ook kan het de smaak van je gerechten bederven. Daarom kiezen wij zelf voor een houtskoolstarter of de manier die in onderstaande video wordt gebruikt.

Ook met deze methode laten we in onze Finse kota trouwens altijd de ramen even open bij het aansteken van het houtskoolvuur. Als de kolen eenmaal goed heet zijn, kunnen de ramen weer dicht.

Het lekkerste vlees van de bbq

Voordat je het vlees op de gril legt, is het lekker om het te kruiden. Om helemaal in buitensferen te blijven, kun je daarvoor deze Viking Rub van Valhal Outdoor gebruiken. Daarmee is het vlees echt helemaal klaar om op de bbq gelegd te worden.

Vlees grillen kan rechtstreeks boven het vuur op een rooster of grillplaat. Om het vlees echt lekker mals te maken, hou je de grillen iets afgedraaid van het vuur. Zo kan het vlees langzaam garen en blijft het lekker mals.

Wil je kleine stukjes vlees boven het vuur bereiden, of andere gerechten die misschien te teer zijn voor op een grillrooster en er snel tussendoor vallen? Dan is deze pan handig – hij is speciaal gemaakt om boven open vuur te gebruiken.

We verkopen ook andere handige accessoires voor bij het barbecueën, zoals een kolentang, hittebestendige handschoenen en verschillende spatels om het vlees om te keren.

Roosters en bakplaten van je Finse Grill Kota schoonmaken

Het kan een lastig klusje zijn: roosters en bakplaten schoonmaken na de bbq. Ook daarvoor hebben we een paar tips:

  • Laat de roosters en platen eerst rustig afkoelen
  • Gebruik een barbecueborstel om etensresten eraf te halen
  • Ontvet de grillroosters en -platen met een citroen of een beetje natuurazijn
  • Smeer de grilloppervlakken tenslotte in met een beetje olijf- of zonnebloemolie

Vergeet ook niet de asla van je grill te legen.   

Kampvuur in je Finse Grill Kota

Behalve barbecueën op houtskool of briketten kun je natuurlijk ook gewoon een lekker kampvuurtje van hout stoken in je Finse kota – als die tenminste een rookkap heeft. Hiervoor verstel je de rookkap naar beneden, tot ongeveer 35 cm boven de tafels.

Zorg ervoor dat je genoeg aanmaakhoutjes hebt – die maak je heel makkelijk met deze houtklover. Begin met een klein vuurtje. Zo wordt de kap goed warm en trekt hij optimaal. Daarna kun je het vuur langzaam groter maken. Op deze manier stoken wij onze Finse kota binnen 20 minuten heerlijk warm.

Finse grillkota

Welk hout is geschikt voor een Finse Grill Kota?

Om een goed vuur te maken, is het ten eerste belangrijk dat je goed droog hout stookt. Daarnaast kun je kijken naar welke houtsoort je gaat gebruiken. Voor een Finse grill kota zijn de volgende houtsoorten het best geschikt:

  • Essenhout: als je minimaal 3 blokken tegelijk wilt stoken, is essenhout waarschijnlijk de beste keuze. Het taaie en harde essenhout geeft een heerlijke warmte, brandt traag en geeft een erg mooi vlammenspel.
  • Berkenhout: deze houtsoort wordt nog wel eens onderschat als haardhout. Maar berkenhout heeft door de hoge energiewaarde prima brandeigenschappen. De prachtige kleur van de wit/grijze bast en de heerlijke, beetje zoete geur zorgen ervoor dat berkenhout prima stookhout is. Groot voordeel is verder dat berkenhout absoluut niet spat – wel zo veilig!

bbq kota

Goed haardhout kopen met korting

Omdat je waarschijnlijk lekker veel wilt gaan stoken in je Finse grillkota, hebben we een interessante korting voor je. Als je je stookhout bestelt via onderstaande banner, krijg je met de kortingscode Finesekota5 5% korting.

 

Meer tips en recepten

Nu ben je helemaal klaar om lekker te gaan stoken in je Finse Kota of Lusthus. Veel plezier!

Heb je nog vragen over het stoken? Laat het ons dan gerust weten. We helpen je heel graag. En houd onze website en Facebookpagina in de gaten, want daar delen we meer tips en lekkere recepten.