Hoera, je hebt je eigen Finse kota of zo’n mooi Zweeds lusthus! Een van de eerste dingen die je nu echt moet uitproberen, is het houden van een Zweedse fika. Wat dat precies is en hoe je heel makkelijk je eigen Zweedse fika regelt, vertel ik je hieronder. Ska vi fika?

Wat is een Zweedse fika?

Fika is de Zweedse gewoonte om regelmatig de tijd te nemen om koffie te drinken. Daar zijn ze in Zweden heel goed in. Want als het om de hoeveelheid gedronken kopjes koffie gaat, scoren de Zweden steevast hoge ogen in vergelijking met de rest van de wereld.

Koffie drinken kun je natuurlijk alleen doen, maar het is ook een mooi moment om even samen te delen. Als een Zweed ooit aan je vraagt: “Ska vi fika?” (Zullen we koffiedrinken?), zou ik je dan ook adviseren om meteen ja te zeggen.

Niet alleen voor de gezelligheid – ook omdat het erg lekker is. Een fika is namelijk meer dan alleen koffie drinken. Eigenlijk hoort er ook altijd iets lekkers bij. Zweedse kaneelbroodjes bijvoorbeeld!

Je eigen Zweedse fika

De Finnen kunnen er trouwens ook wat van – van koffie drinken en kaneelbroodjes eten. Met een Finse kota in de tuin heb je dan ook een perfecte plek om je eigen Zweedse fika te fiksen.

Om jouw fika-moment helemaal af te maken, zet je de koffie natuurlijk niet zomaar met het koffiezetapparaat. Maak een lekker vuurtje in je Finse kota en profiteer van die heerlijke warmte om koffie te zetten.

Een makkelijke manier om dat te doen is met deze percolator van Valhal Outdoor. Deze vul je met water en gemalen koffie en na een tijdje pruttelen heb je dan een heerlijk sterk bakkie. Echte outdoor-koffie!

De kaneelbroodjes voor erbij kun je kant-en-klaar kopen, of van tevoren zelf bakken. Ze worden nog lekkerder als ze een beetje warm zijn als je ze eet. Dit kun je heel makkelijk doen door ze, terwijl je de koffie zet, op een rooster langs de rand van het vuur te leggen. Zo branden ze niet aan, maar worden ze wel heerlijk warm.

Is het tijd om in te schenken? Dan kun je helemaal in stijl blijven met deze geëmailleerde Valhal Outdoor-mokken met een Viking erop. Lekker stoer, net als jouw outdoor-fika!

Laat een reactie achter