Worstjes Grillen in je Finse Kota

Als je ooit in Finland bent geweest, ken je het ongetwijfeld: worstjes grillen boven het kampvuur. Of het nu zomer is of winter, de Finnen zijn dol op worstjes grillen.

De supermarkten liggen vol met handige zakjes vacuümverpakte worstjes (makkara op z’n Fins) die je makkelijk in je rugzak kunt stoppen als je de Finse natuur gaat verkennen. Maar met een Finse kota kun je dat Finland-gevoel natuurlijk ook gewoon thuis oproepen!

Zomer of winter

Worstjes grillen is echt zo’n activiteit die het hele jaar door leuk is. In de zomer is het bijvoorbeeld een leuke aanvulling op een barbecue, of een lekkere lunch. Als je ‘s zomers in Finland gaat wandelen, kom je vaak van die mooie grillplaatsen tegen.

Die worden goed benut door wandelaars die na een halve dag lopen stevige trek hebben gekregen. Ook als je bijvoorbeeld gaat raften of een andere excursie maakt, zit het er dik in dat je gids ergens halverwege een vuurtje maakt en worstjes uit zijn rugzak tevoorschijn tovert. Buitenlucht maakt hongerig, dus die gaan er altijd wel in…

In de winter is worstjes grillen een heerlijke manier om op te warmen bij het kampvuur en meteen iets lekkers te eten maken. Reken maar dat je na een hondensledetocht of sneeuwschoenwandeling wel trek hebt in zo’n warm worstje.

Als het echt koud is (en zeker als er een gure wind staat) is het dan wel fijn als de grillplaats overdekt is. Een Finse kota met een grillplaats erin is dan helemaal ideaal, omdat je daarmee rondom beschermd bent.

Ook in je eigen Finse kota kun je het hele jaar door plezier hebben van de mogelijkheid om worstjes te grillen. Het is echt even een momentje weg uit de dagelijkse drukte. Lekker samen om het vuur wachten tot alles gaar is en dan… smullen maar! Ook erg leuk om te doen als je bezoek hebt: het is weer eens iets anders dan anders.

Het juiste gereedschap

Worstjes grillen kan natuurlijk gewoon met een stok waaraan je met een zakmes een scherpe punt hebt gemaakt. Maar de Finnen hebben ook allerlei handig gereedschap om worstjes te grillen.

Zo zijn er voor tijdens wandeltochten grillspiezen met een telescopische steel, zodat je ze compact en veilig kunt meenemen in je rugzak. Erg handig zijn ook de grillspiesen die zich opsplitsen in twee uiteinden: als je je worstje daarop prikt, loop je niet het risico dat het worstje op z’n plek blijft wanneer je de stok draait.

Ga je gewoon in je eigen Finse kota worstjes grillen en wil je in één keer genoeg worstjes grillen voor het hele gezin? Dan kun je ze ook in een pan leggen. Let daarbij wel op dat je niet zomaar een gewone pan op het vuur zet – die zijn daar niet op gemaakt.

Een goede pan om te gebruiken bij het grillen in de Finse kota is deze van Valhal Outdoor. Je kunt de worstjes ook op het rooster van de grill in je kota leggen. Maar pas wel op dat ze niet door het rooster in het vuur vallen, want dan kun je weer opnieuw beginnen!