Midzomer is een traditioneel feest dat in veel Scandinavische landen uitbundig wordt gevierd. Die midzomerfeesten zijn zelfs net zo belangrijk voor de Scandinaviërs als Kerstmis. Maar ook in de Germaanse en Baltische landen wordt dit feest gevierd. 

En natuurlijk ken je Stonehenge, waar ieder jaar duizenden mensen naartoe trekken om de zonnewende te vieren en tussen de stenen te dansen. Dus waarom zou je hier in Nederland geen Midzomer vieren, zeker als je zo’n mooi Zweeds of Fins tuinhuis in de tuin hebt staan?

Midzomer is Midsommar in Zweden

In Zweden wordt Midzomer heel uitbundig gevierd. Het hele land ligt dan plat en de Zweden trekken massaal naar het platteland om daar samen met vrienden en familie de langste dag en daarmee het begin van de zomer te vieren.

Dit doen ze door te dansen rondom een versierde Meiboom en door bloemenkransen te maken en op hun hoofd te dragen. Met gezellige muziek, lekker eten en drinken en vreugdevuren wordt er tot diep in de nacht gefeest. 

Finse Kota

Midzomer in Nederland

Ook in Nederland wordt gelukkig steeds vaker midzomer gevierd. Helemaal als je zo’n mooi Zweeds tuinhuis of zo’n stoere Finse Keokota boshut in de tuin hebt staan, is dit de perfecte gelegenheid om gezellig met vrienden, buren of familie een vuurtje stoken, samen bloemenkransen te maken van je bloeiende hortensia’s, een zomers muziekje op te zetten en tot in de kleine uurtjes te feesten.

Als je het helemaal wilt afmaken, tover je ook nog wat Scandinavische gerechten op tafel, zoals kaneelbroodjes bij de koffie (ook wel fika genoemd), ingemaakte haring en gekookte aardappelen met dille.

Sill-Haring-Midzomer-Zweden

Ben je nog op zoek naar de liefde van je leven? Leg dan voordat je met Midzomer gaat slapen zeven verschillende soorten bloemen onder je kussen. Dan droom je volgens de legende geheid van degene met wie je gaat trouwen.

Weer of geen weer

Natuurlijk is het het fijnst als het met Midzomer heerlijk weer is, zodat je de hele avond buiten kunt zitten. Helaas hebben we dat niet in de hand en komt het regelmatig voor dat het regent of nog best fris is op deze feestdag. Gelukkig kun je dan altijd nog heerlijk in je Finse Kota zitten en een vuurtje stoken.

Hoe vier jij de zomer? Laat het ons weten – we zijn benieuwd!

Foutje gespot? Laat het even weten! klantenservice@scandivik.nl. Bedankt!

Laat een reactie achter