Het vuurtje in je Finse kota is ideaal om iets lekkers klaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan aardappels poffen. Dat is niet alleen goed voor de lekkere trek, maar ook nog eens erg gezellig om samen te doen. Op een goed heet gestookt vuur kun je niet alleen barbecueën, maar ook kastanjes poffen, worstjes grillen of stokbroodjes bakken. Een andere klassieker die altijd lekker blijft, is aardappels poffen. En leg er dan voor de zoete trek meteen een paar lekkere appeltjes bij.

Aardappels poffen

Aardappels poffen op het vuurtje in je Finse kota is heel makkelijk:

 1. Zorg voor gloeiend hete kolen. Hier vind je ons stookadvies.
 2. Spoel een paar grote, kruimige aardappelen (1 of 2 per persoon) schoon, maar laat de schil eromheen zitten.
 3. Smeer ze in met wat olie.
 4. Prik er hier en daar een gaatje in met  een satéprikker.
 5. Wikkel de aardappelen in aluminiumfolie. Zorg ervoor dat ze helemaal bedekt zijn, want als ze in aanraking komen met het vuur, verbranden ze.
 6. Leg ze ongeveer drie kwartier op de kolen – wel af en toe omdraaien. (Pas op voor je handen! Valhal Outdoor heeft handige spatels, tangen en hittebestendige handschoenen voor als je iets lekkers klaarmaakt op het vuur.)
 7. Als je er makkelijk een satéprikker of vork in kunt steken en weer uit kunt trekken, zijn ze gaar.

Traditioneel worden gepofte aardappels vaak geserveerd met crème fraiche en bieslook. Maar je kunt er ook roomkaas of kruidenboter in doen, of wat jij dan ook lekker vindt bij aardappelen. Hiervoor snij je de aardappel na het poffen vanaf één kant in (niet helemaal doorsnijden!) en doe je de vulling tussen de twee helften. Als de aardappel goed gaar is, kun je hem dan zo uitlepelen uit de schil. Aardappels poffen is leuk voor jong en oud!

Gepofte appels

Ben je meer een zoetekauw of heb je gewoon nog zin in een zoet dessert na die hartige gevulde aardappels? Houd dan nog wat aluminiumfolie achter de hand om appels te poffen. Op deze manier maak je een soort outdoor-appeltaartje:

 1. Zorg weer voor gloeiend hete kolen.
 2. Spoel de appels af (niet schillen) en steek het klokhuis eruit met een appelboor.
 3. Zet de appel met de ene kant van het gat op een stuk aluminiumfolie dat groot genoeg is om de hele appel mee te bedekken.
 4. Vul de opening waar eerst het klokhuis zat met een mengsel van rozijnen, suiker en kaneel.
 5. Wikkel nu de hele appel in de aluminiumfolie.
 6. Leg de appels ongeveer een kwartier in het vuur.
 7. Als de appels aan de buitenkant zacht aanvoelen, zijn ze gaar.
 8. Pas op: ze zijn lekker, maar wel heel heet!

Als je zo’n handige percolator hebt, zet je makkelijk koffie op het vuur terwijl de appels warm worden. Een stevige bak koffie smaakt heerlijk bij deze zoete snack – helemaal als je die uit deze stoere mokken drinkt, die perfect bij je Finse kota passen.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit: gepofte aardappel of gepofte appel? Of ga je ze gewoon allebei klaarmaken?

One Comment

 1. f4812de110dcc377eabba6530eb3baac?s=54&d=mm&r=g
  Tess 25 augustus 2021 at 6:59 pm - Reply

  Ik heb dit met plezier gelezen. Kort maar leuk! Goed gedaan :)

Laat een reactie achter