Runeberg taartjes, ben jij ze al ergens tegengekomen in Nederland of op vakantie in Finland?

Eind januari en met name op 5 februari,  de verjaardag van Finland’s nationale dichter Runeberg, zie je deze overheerlijke taartjes in Scandinavische lunchrooms en natuurlijk bij de Finnen thuis.

Ik liep tegen deze Scandinavische lekkernij aan in het Finse Huis in Rotterdam. Mmmmmmm, echt lekker, deze Finse variant op de vertrouwde muffin. Even een Fika momentje voor mezelf, heerlijk toch?

Runeberg-cake-taart

Geschiedenis van de Runebergin Torttu

Deze lekkere taartjes zijn vernoemd naar Finland’s nationale dichter en schrijver Johan Ludvig Runeberg. Het verhaal gaat dat zijn vrouw Frederica ze iedere dag voor haar man maakte als lunch. Ze gebruikte daarvoor wat er over was en plukte seizoensfruit uit de tuin.

Deze taartjes zag ik ook in hartjesvorm en dat is dan natuurlijk weer erg leuk op? Juist ja, Valentijnsdag 14 februari!

Recept Runebergin Torttu

BEREIDING

  1. Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius.
  2. Mix de suiker met de zachte boter
  3. Voeg eieren, één tegelijk, toe en roer stevig door
  4. Droge ingrediënten mixen en aan het deeg toe voegen
  5. Doe een gedeelte van een het deeg in een geschikt (muffin) vormpje
  6. Druk in elk taartje een kuiltje in het midden en stop daar wat lekkere frambozen of andere seizoensjam in.
  7. Zet de taartjes 20 minuten in de oven.
  8. Even laten afkoelen en uit de vormpjes halen.
  9. Beetje vochtig maken gebakjes met de water/punch
  10. Decoreer de gebakjes met extra frambozenjam en maak daar nog een glazuurringetje omheen.

INGREDIËNTEN

Voor 20 kleine gebakjes

  • 200 gram boter
  • 1 ½ dl suiker
  • 2 eieren
  • 2 dl tarwemeel
  • 2 dl amandelpoeder
  • 2 dl kruimels van piparkakku (gingerbread)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 ½ theelepel kardemom

Bevochtigen met

  • ½ dl water
  • ½ dl arak punch (sterke drank uit het Midden Oosten) of Amaretto

Decoratie

  • Frambozenjam
  • Glazuur

Bron : MaakeenTaart.nl

 

Er zijn ook wat “rijkere” en grotere varianten met noten en slagroom.

Natuurlijk misstaan deze heerlijke gebakjes ook niet bij een gezellige Fika in een Finse Kota 🙂

Eet smakelijk! Syö Maukaita!