Heb jij wel eens van koken met een Dutch Oven gehoord? De naam is een beetje misleidend, want de Dutch Oven is eigenlijk geen oven, maar een gietijzeren pan. Het is het ideale gereedschap als je lekker op een kampvuur wilt koken. Of bakken, want ook al is de Dutch Oven een pan, je kunt hem wel degelijk gebruiken als oven.

Hangend of staand

De Dutch Oven is hittebestendig en heeft een dikke wand. Daardoor kan hij direct (op de pootjes die de pan zelf heeft, of op een standaard) op het vuur of hete kolen staan.

(Zonder die pootjes of standaard zou het vuur onder de pan worden gesmoord.) Dankzij een hengsel kunt je hem ook ophangen boven het vuur.

Outdoor-liefhebbers zijn dan ook dol op de deze oven, ook al is hij te zwaar om mee te nemen op een meerdaagse wandeling.

Hij is eerder geschikt om mee aan de slag te gaan als je met de auto de natuur in trekt – of als je een eigen Kota hebt natuurlijk.

Koken en bakkenbrood bakken dutch oven

Koken in de Dutch Oven is een mooie manier om te onthaasten. Hang de pan boven het vuur en kook er eens een heerlijke soep mee, of maak een lekkere stoofschotel.

Terwijl al het lekkers in de pan pruttelt en de smaken de tijd krijgen om op elkaar in te werken, zit jij knus bij het vuur en vergeet je even alle drukte van alledag.

Een ander ‘mindful’ klusje is het bakken van een brood of taart in de Nederlandse Oven. Een hartige taart of pizza kan ook.

Wil je weten hoe je dat precies doet, een brood bakken in de Oven? Dat zie je in deze video:

Het resultaat ziet er dan zo uit – en smaakt heerlijk!

brood bakken kampvuur

Bijzondere deksel

Extra bijzonder aan de Dutch Oven is de deksel, die ook van gietijzer is gemaakt. Die heeft een opstaande rand, zodat je ook boven op de pan een laagje hete kolen kunt leggen.

Zo wordt je gerecht mooi gelijkmatig van alle kanten gegaard.

Dat is dus het geheim waardoor deze outdoor-pan zelfs een complete oven kan vervangen.

Dutch oven

Dutch Oven Kopen

Bij Scandivik zweren we bij de Dutch Ovens van Valhal Outdoor. Die passen natuurlijk ook uitstekend bij de herkomst van de Finse kota.

Valhal Outdoor heeft Dutch Ovens in verschillende maten, zoals 6 liter of 8 liter. Handige accessoires zijn verder:

En omdat een Dutch Oven als je er zuinig op bent een heel leven meegaat, heeft Valhal Outdoor ook onderhoudswax en een mooie houten kist om hem netjes in te bewaren.

dutch oven taart 2

 

Laat een reactie achter