Kastanjes poffen (en zoeken natuurlijk) 🙂

Heerlijk naar buiten, de kaplaarzen aan en zoeken maar naar die heerlijke en gezonde tamme kastanjes.  De kinderen doe je er ook een groot plezier mee. Een heerlijke herfstwandeling en als beloning een zak vol kastanjes die je samen kunt poffen. Een echte zondagmiddagactiviteit in de herfstmaanden!

Tamme, eetbare kastanjes kun je vinden tussen half oktober en half november.

Wilde of tamme kastanjes?

Wilde kastanjes kun je niet eten, ze zien er ook echt anders uit. Wilde kastanjes zijn rond. Tamme kastanjes kun je wel eten, zij hebben meer een puntvorm en zijn een stuk stekeliger. Pas op voor je handen, au! 🙂

 

Tamme Kastanje

De eetbare tamme kastanje-Castanea Savita

Waarin pof je tamme kastanjes?

Je kunt je gevonden of gekochte kastanjes poffen in de oven, in een pan of op een rooster. Wij gaan ze natuurlijk poffen in de Finse BBQ kota, een heerlijke plek om deze smaaksensatie te bereiden.

Tamme kastanjes poffen, bereidingswijze 

Als eerste, kijk goed of er geen schimmels op zitten, of de kastanjes mooi glimmen en of ze gaaf zijn. Wil je zeker weten of ze goed zijn? Gooi ze dan in een emmer, als ze zinken zijn ze goed.

Kerf de kastanjes aan de bovenkant in met een scherp mesje, een klein kruisje is voldoende, anders ontploft de kastanje (kijk uit voor je vingers, au! 🙂

Pof de kastanjes vervolgens boven open vuur (een vuurkorf, een open haard of een vuurplaats) in een speciale (kastanje)pan met gaatjes of in een wok. In de wok een klontje boter doen, dat hoeft natuurlijk niet in de gaatjespan.
Je kunt de kastanjes ook op hete houtskoolas van de BBQ leggen, doe er dan wel aluminiumfolie omheen.

Schud de kastanjes goed om, de bereidingstijd is ongeveer 20 minuten. Voor een zoetige of hartige twist kun je de kastanjes een beetje bestrooien met poedersuiker of zeezout.

Kastanjes poffen

Haal tot slot de eventueel aanwezige as eraf en je kunt heerlijk en gezellig smullen van deze gezonde lekkernij!

Eet smakelijk!

Heb je nog meer tips? We horen ze graag in de reacties!