Is jouw Finse kota een Finse saunakota of combikota met grill én saunagedeelte? Dan kun je voortaan zo vaak als je wilt genieten van de Finse saunatraditie. En dat is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens heel gezond – dat wisten de Vikingen al!

Lekker en gezond

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar zelf vind ik een bezoekje aan de sauna echt de ultieme verwennerij. De warmte in de sauna helpt om spanning los te laten – letterlijk en figuurlijk. Dingen die voor geestelijke spanning zorgen, lijken opeens heel ver weg als je in de sauna zit.

Maar ook voor je gespannen of overbelaste spieren kan de warmte weldadig aanvoelen. Verder schijnt het afwisselen van warm en koud goed te zijn voor je immuunsysteem, zodat je ook beter bestand bent tegen de gevolgen van stress. 

En zo zijn er nog wel meer gezondheidsvoordelen. Tot het einde van de jaren 40 van de vorige eeuw werden er in Finland zelfs baby’s geboren in sauna’s. Een voordeel dat hierbij een rol speelde, was dat een sauna een van de meest hygiënische plekken was die je kon vinden voor een thuisbevalling.

Dat is nu niet meer zo, maar nog steeds heeft elke Fin wel een sauna ter beschikking (bijvoorbeeld thuis of op het werk) en maken de Finnen daar ook enthousiast gebruik van. 

Saunakota 9m2 interieur watertank

Een sociale gebeurtenis

Daarnaast is de Finse saunakota in Finland ook een sociale gebeurtenis. Waar het in Nederlandse wellnesscentra vaak stil is of zelfs moet zijn in de sauna, is het in Finland de perfecte plek om bij te praten.

Er zijn zelfs belangrijke politieke overeenkomsten gesloten in de sauna, omdat in de sauna (waar iedereen naakt is) statusverschillen wegvallen en het makkelijker wordt om een goed gesprek te hebben van mens tot mens. De Finnen kennen zelfs speciaal saunabier, zodat je gezellig samen een biertje kunt drinken in de Finse sauna. 

Sauna 9 m2 logburning heater

Tips voor jouw Finse saunakota

Om optimaal van jouw Finse saunakota te genieten, doorloop je de volgende stappen:

  1. Breng de Finse saunakota op de gewenste temperatuur (zorg dus dat er een thermometer in de sauna hangt).
  2. Neem een douche, zodat je schoon de sauna in gaat.
  3. Droog je af (als je droog de sauna in gaat, zweet je sneller en dat is wel de bedoeling).
  4. Neem een warm voetenbad om op temperatuur te komen.
  5. Ga 6-15 minuten in de sauna zitten (of liggen). Een zandloper voor in de sauna helpt om de tijd in de gaten te houden.
  6. Koel eerst wat af in de buitenlucht.
  7. En daarna nog meer door een duik te nemen in een meer. Een dompelbad (niet met hartklachten of een hoge bloeddruk) of koude douche (beginnend bij de voeten) kan ook.
  8. Neem nog een keer een warm voetenbad.
  9. Relax (en drink wat).
  10. En dan kun je als je wilt weer van voren af aan beginnen!

Laat een reactie achter