Een tijdje geleden vertelden we je al dat de oorsprong van de Finse kota bij de Sámi ligt. Datzelfde geldt voor een Zweeds lusthus. Maar wat is nu eigenlijk het verschil en hoe kun je een Zweeds lusthus zoal gebruiken? Wij hebben wel een paar ideeën voor je!

Van tent tot kota en lusthus

In onze blogpost over de Sámi heb je kunnen lezen hoe dit Noord-Europese oervolk oorspronkelijk met de rendieren mee trok. Ze woonden in tipi-achtige tenten van lange stokken en rendiervellen, die ze makkelijk konden afbreken, meenemen en weer opzetten.

Later kregen hun onderkomens een iets permanenter karakter en werden behalve rendiervellen ook hout en aarde gebruikt. Van die houten variant stamt de Finse kota af.

Als je die ontwikkeling nog een stapje verder volgt, worden de ronde, houten huisjes nog luxer. En dan kom je uit bij het Zweedse lusthus. In het Nederlands zou je dit een tuinhuisje of prieel kunnen noemen.

Vaak is het deels open of zijn er in ieder geval veel ramen, zodat je goed van het uitzicht kunt genieten en de natuur om het huisje heen als het ware naar binnen haalt.

Tuinhuis-lusthus-paviljoen-victoria

Hoe gebruik je een Zweeds lusthus?

Het woord lusthus roept in het Zweeds trouwens associaties op met het woord lustgården, wat paradijs betekent. Je zou het dus kunnen zien als jouw persoonlijke paradijsje, waar je veel mooie momenten beleeft – alleen of samen. Je zou een Zweeds lusthus bijvoorbeeld kunnen gebruiken om…

  • uitgebreid thee in te drinken (en bij te praten). Liever koffie? Ga dan voor een Zweedse fika.
  • te lezen: niemand die je hier stoort.
  • te werken. Over niemand die je hier stoort gesproken: een Zweeds lusthus leent zich ook prima als werkplek of kantoor. Heb je altijd al een boek willen schrijven of wil je gewoon in alle rust (en in een mooie omgeving) kunnen werken? Mooier dan dit wordt het niet.
  • samen te eten: bijna elke maaltijd smaakt lekkerder als je hem buiten kunt opeten. Helaas eten we het grootste deel van het jaar toch binnen. Want tja, het waait te hard, of het zou wel eens kunnen gaan regenen… Dek de tafel gezellig in je Zweedse lusthus en je zit altijd beschut.
  • te schilderen: omdat een Zweeds lusthus vaak veel ramen heeft, heb je er volop licht. Ideaal om je creativiteit de vrije loop te laten. Met een Zweeds lusthus heb je in één keer je eigen atelier, waar je je natuurlijk ook op andere manieren creatief kunt uitleven.

Hoe zou jij een Zweeds lusthus gebruiken?

Laat een reactie achter