Ben jij wel eens ergens Runebergin Torttu taartjes tegengekomen in Nederland of tijdens je vakantie in Finland? Ze worden vooral eind januari en met name op 5 februari gegeten. Je ziet ze rond die tijd in elke Scandinavische lunchroom staan – en bij de Finnen thuis natuurlijk ook.

Zelf proefde ik deze Scandinavische lekkernij in het Finse Huis in Rotterdam. Mmmmmmm, echt lekker! Je zou het kunnen zien als de Finse variant op de vertrouwde muffin. En wat is er nou leuker dan een Finse muffin eten in je eigen Finse kota? Daarom deel ik hieronder het recept.

Runeberg-cake-taart

Geschiedenis van de Runebergin Torttu

Deze lekkere taartjes zijn vernoemd naar Finlands nationale dichter en schrijver Johan Ludvig Runeberg, die op 5 februari jarig was. Vandaar dat ze op die dag het meeste worden gegeten.

Het verhaal gaat dat zijn vrouw Frederica ze iedere dag voor haar man maakte als lunch. Ze gebruikte daarvoor restjes die ze in huis had en plukte er seizoensfruit uit de tuin bij.

Maar je hoeft natuurlijk niet te wachten tot 5 februari om deze taartjes te eten. Eigenlijk zijn ze het hele jaar door lekker. Ik zag ze bijvoorbeeld ook in hartjesvorm en dat is weer erg leuk op Valentijnsdag (14 februari) – of elke andere dag waarop je de liefde wilt vieren.

Recept Runebergin Torttu

Wil je deze Runebergtaartjes zelf bakken voor een fika (koffie met iets lekkers) in je Finse kota? Dan is dit het recept:

Ingrediënten Runebergin Torttu

Voor 20 taartjes:

  • 200 gram boter
  • 1½ dl suiker
  • 2 eieren
  • 2 dl tarwemeel
  • 2 dl amandelpoeder
  • 2 dl kruimels van piparkakku (peperkoek)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 ½ theelepel kardemom

Om te bevochtigen:

  • ½ dl water
  • ½ dl arak punch (sterke drank uit het Midden Oosten) of Amaretto

Om te versieren:

  • Frambozenjam
  • Glazuur

Bereiding Runebergin Torttu

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Mix de suiker met de zachte boter.
  3. Voeg de eieren één voor één toe en roer stevig door.
  4. Meng de droge ingrediënten en voeg ze toe aan het deeg.
  5. Doe een gedeelte van een het deeg in een geschikt (muffin)vormpje.
  6. Druk in elk taartje een kuiltje in het midden en doe daar wat lekkere frambozen of andere seizoensjam in.
  7. Zet de taartjes 20 minuten in de oven.
  8. Laat ze even afkoelen en haal ze dan uit de vormpjes.
  9. Maak ze een beetje vochtig met het water en de punch of Amaretto.
  10. Versier de gebakjes met extra frambozenjam en maak daar nog een glazuurringetje omheen.

Bron : MaakeenTaart.nl 

Er zijn ook luxere en grotere varianten van de Runebergin Torttu met noten en slagroom. Je kunt dus ook nog variëren als je gaat bakken voor een gezellige fika in je Finse kota.

Tip: drink er (zoals de Finnen zelf ook graag doen) een lekkere kop koffie bij uit deze stoere percolator, die je lekker kunt laten pruttelen op het vuur. Er zijn ook bijpassende stoere koffiemokken.

Heb jij ook zo’n lekker Fins recept? Laat het ons weten.

Eet smakelijk! Syö Maukaita!

Laat een reactie achter