De Finse Kota, het perfecte houten tuinhuis uit Lapland

Omdat de ideale blokhut voor iedereen anders is bespreken wij graag persoonlijk wat de mogelijkheden zijn voor jouw (op maat gemaakte) Finse Kota.

De Kota’s zijn beschikbaar als sauna, hobbyruimte, kantoor of als gezellig tuinhuis met een ingebouwde BBQ vuurplaats.
Omdat de mogelijkheden en variaties bijna oneindig zijn hebben wij op de website slechts een greep uit ons assortiment staan.

Het Scandinavische tuinhuis met een rijke geschiedenis

De Finse Kota, ook wel genoemd grillhut of Laplandhut is inmiddels een bekend Scandinavisch tuinhuis, dat helemaal aan de moderne eisen voldoet.

Met een houten blokhut, zoals de Finse kota haal je de gezellige Scandinavische sfeer met familie en vrienden in de tuin.

Hoewel de Finse Kota van origine gebruikt werd door het nomadenvolk de Samen,  worden de moderne kota’s gebruikt als hobby- of werkruimte of om te genieten van de ingebouwde vuurplaats met barbecue. 

Campings en Bed & Breakfast zien deze unieke blokhutten als een zeer goede investering door de duurzaamheid.

In Denemarken hebben ze een prachtig woord: “Hygge”

Een niet te vertalen Scandinavisch woord voor welbevinden, gezelligheid, vrienden, familie en lekker eten en drinken.

Ben je al eens in Scandinavië geweest?
Dan ben je vast een oergezellige Finse kota tegengekomen om in te eten, te relaxen of uit te rusten.

Ruime grillkota

Sauna kotaOntspannende saunakota

Lapland, het land van de Sami

De Finse Kota heeft zijn oorsprong in Lapland en werd gebruikt door de Samen, het laatste oervolk van Europa.
Dit volk leefden als nomaden van de jacht en de visvangst.

Zij trokken met hun rendierenkuddes over de tundra, door ijzige koude en onder barre omstandigheden.
Samen worden ook wel Lappen genoemd.
Zij zien Lap echter als een scheldwoord, daarom noemen wij het Hoge Noorden niet Lapland, maar de originele naam voor dit gebied, Sápmi en haar originele bewoners Sami.

Gezelligheid in de Finse Kota. Gezelligheid in de Finse Kota.

sami familie 1870 sami familie 1870

De veelzijdige Finse kota bezichtigen

Op diverse plaatsen in Nederland en België is van beide fabrikanten een Finse kota te bezichtigen. Sommigen met aanbouw als hobby/bedrijfsruimte, anderen als grillhut.

De Finse Kota is écht bij uitstek het tuinhuis dat aan te passen is naar wens. Wil je een sauna in de kota of liever een bbq? Of beiden? Het kan allemaal met de veelzijdige Finse Kota.

Maten en Variaties

De daken zijn te leveren in diverse kleuren en er de mogelijkheid om een glazen dak te kiezen.
Wij leveren de kota’s met 4, 6, 8 of 10 hoeken.
De standaardmaten zijn 4,5, 6,5, 9 m2, 14,9 m2, 17 m2 en 25 m2 (rolstoelvriendelijk) en de kota’s zijn te schakelen en/of uit te bouwen met één of meerdere extensies.

Kom gerust eens langs in Bergen op Zoom of in Roswinkel of in één van de andere plaatsen in Nederland of België waar onze tevreden klanten graag hun kota showen.

Graag eerst een telefonische afspraak maken,  dan zorgen wij dat het gezellig is.

Import van topkwaliteit kota’s

Sinds 2012 importeert en verkoopt Scandivik high-end kwaliteitskota’s van Noord-Europees (FSC en ISO keurmerk voor de Noorse Kota) sparren,-en dennenhout. Dit hout groeit zeer langzaam waardoor het veel “harder” is dan het andere Europese hout.

Scandivik is dealer van diverse fabrieken waaronder Arctic Finland House. Arctic Finland House levert sinds 1996 de eerste en echte Finse Kota zoals deze nu bestaat. Ons showmodel is dan ook van deze Finse fabriek die nu in Letland produceert.

Wij importeren ook kota’s van een Noorse fabriek, deze kota’s zijn iets meer “basic” en daarom lager geprijsd, maar zeker ook van zeer goede kwaliteit.  Informeer naar onze standaard lage prijzen. Maatwerk is mogelijk en vele, vele opties.

Wij kunnen desgewenst ook van fundering tot opbouw verzorgen door één van onze gespecialiseerde en vriendelijke opbouwteams.