Finse Kota2018-04-10T18:33:27+00:00

Finse Kota, een droom in iedere tuin uit het magische Lapland

Alle kota’s zijn voorgemonteerde prefab delen van 1e klas gecertificeerd duurzaam grenenhout van Noord-Europese langzaam groeiende Arctische dennen.

Geschiedenis van de Finse kota

Lavvu, de tipi van de Samen, het laatste oervolk van Europa. Al duizenden jaren gebruikt dit nomadenvolk uit het Hoge Noorden van Scandinavië en Rusland, deze Lavvu of Goahti als schuilplaats tijdens hun barre tochten.
De lavvu kon door de eenvoudige constructie van stokken en rendierenhuiden snel worden afgebroken, het rendier droeg de tent vervolgens naar de volgende rustplaats.

De goathi is wat ruimer en heeft een iets andere vorm, deze hutten werden bedekt met huiden, turf of hout en zijn de voorlopers van de huidige Finse kota. Al deze Sami hutten hadden een vuurplaats in het midden en een rookgat. Ze zijn nog steeds in Lapland te vinden en worden nog gebruikt bij de trektochten en als cultureel erfgoed.

sami familie 1870

sami familie 1870

Lapland, het land van de Sami

De Samen leefden als nomaden van de jacht en de visvangst. Zij trokken met hun rendierenkuddes over de tundra, door ijzige koude en onder barre omstandigheden.
Samen worden ook wel Lappen genoemd. Zij zien Lap echter als een scheldwoord, daarom noemen wij het Hoge Noorden niet Lapland, maar de originele naam voor dit gebied, Sápmi en haar originele bewoners Sami.

Finse kota, Scandinavische gezelligheid

De Finse Kota, ook wel genoemd grillhut of Laplandhut is inmiddels een wijd en zijd bekend Scandinavisch tuinhuis, dat helemaal aan de moderne eisen voldoet. Een gezellige Scandinavische sfeer, een oergevoel met familie en vrienden.

Gezelligheid in de Finse Kota.

Gezelligheid in de Finse Kota.

In Denemarken hebben ze daar een prachtig woord voor: "Hygge"

Een niet te vertalen Scandinavisch woord voor welbevinden, gezelligheid, vrienden, familie en lekker eten en drinken. Ben je al eens in Scandinavië geweest? Dan ben je vast een oergezellige kota tegengekomen om in te eten, te relaxen of uit te rusten.

Import van topkwaliteit kota’s

Sinds 2012 importeert en verkoopt Scandivik high-end kwaliteitskota’s van Noord-Europees (FSC en ISO keurmerk voor de Noorse Kota) sparren,-en dennenhout. Dit hout groeit zeer langzaam waardoor het veel “harder” is dan het andere Europese hout.

Scandivik is dealer van diverse fabrieken waaronder Arctic Finland House. Arctic Finland House levert sinds 1996 de eerste en echte Finse Kota zoals deze nu bestaat. Ons showmodel is dan ook van deze Finse fabriek die nu in Letland produceert.

Wij importeren ook kota’s van een Noorse fabriek, deze kota’s zijn iets meer “basic” en daarom lager geprijsd, maar zeker ook van zeer goede kwaliteit. De verschillen tussen de kota’s, de diverse maten, uitvoeringen, mogelijkheden en toepassingen vind u hier. Informeer naar onze standaard lage prijzen. Maatwerk mogelijk en vele, vele opties.

Finse kota bezichtigen

Op diverse plaatsen in Nederland en België is van beide fabrikanten een Finse kota te bezichtigen. Sommigen met aanbouw als hobby/bedrijfsruimte, anderen als grillhut. Neem contact op als u een kota wilt bezichtigen.

Tervetuloa! (Fins voor welkom). Kom gerust eens langs in Bergen op Zoom of in Roswinkel of in één van de andere plaatsen in Nederland of België waar onze tevreden klanten graag hun kota showen.