Er is een groot verschil tussen Nederlanders en Scandinaviërs: het begrip ‘slecht weer’. Nederlanders vinden het al gauw te koud om naar buiten te gaan. En als het regent, blijven ze al helemaal binnen.

De natuur in trekken is iets dat veel mensen reserveren voor de mooiste dagen van het jaar. Dat is in Scandinavië wel anders: daar is friluftsliv (iets als: genieten van de buitenlucht) iets voor alle seizoenen.

friluftsliv betekenis

Leven in het wild is een manier van leven die je moet ervaren. Friluftsliv, dat betekent vrij buiten leven, vooral uit respect voor de natuur en waardering voor haar schoonheid – dit woord kan gebruikt worden door mensen die graag door ruisende bladeren wandelen of in het weekend met hun vrienden een buitenwandeling maken.

Slecht weer bestaat niet…

In Scandinavië gaan ze zelfs zo ver dat ze beweren dat slecht weer helemaal niet bestaat. Een bekende Noord-Europese uitdrukking is: “Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.”  Oftewel: op wat wij slecht weer noemen, kun je je kleden. Waterdichte kleding tegen de regen, warme kleding tegen de kou… En dan: hup, naar buiten!

Buitenlucht is altijd goed

Met die instelling krijgt ‘slecht’ weer zelfs iets gezelligs. Want wat is er nou lekkerder dan je handen warmen aan een kop koffie van het kampvuur? Het is bewezen dat frisse buitenlucht ons zowel lichamelijk als geestelijk goed doet – en dat geldt ook bij lage temperaturen.

Daarvoor hoef je echt geen doorgewinterde wintersporter te zijn: ook van een gewone wandeling kun je het al lekker warm krijgen.

Friluftsliv in je Finse kota

Voel je je nou alsof er een beetje Nederlands én een beetje Scandinavisch bloed door je aderen stroomt? Dan is een Finse kota, Zweeds lusthus of ander tuinhuisje de perfecte oplossing om het hele jaar door van het buitenleven te genieten.

Daar heb je namelijk op en top het outdoor-gevoel. Tegelijkertijd zit je toch lekker beschut. Voeg daar de warmte van een knapperend vuurtje aan toe en zelfs de kilste herfst- of winterdag krijgt je niet in zijn greep.

 

Kortom: stop met maandenlang wachten tot het weer goed genoeg wordt om naar buiten te gaan. Friluftsliv is er ook voor jou het hele jaar door!