De Samen, in hun eigen taal heten ze Sápmi, een inheems oervolk uit het Hoge Noorden. Wij noemen ze Lappen uit Lapland, maar dat hebben ze zelf liever niet, het wordt door hen als een scheldnaam beschouwd.

Sami, een destijds vaak nomadisch volk uit het uiterste Noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Ze trokken onder barre omstandigheden met tenten achter hun rendierenkudde’s aan, leefden van de jacht, visvangst of ambachten. Er waren ook Samen die meer op één plek bleven in het woud als bos,-en landbouwer of aan de kust als visser.  De Finse Kota is de moderne variant van de evolutie in de hutten van de Sami, de goatte.  Meer lezen over de geschiedenis van de Finse Kota blokhut kan hier.

De Samething, een eigen parlement

In 1989 kregen de Samen een eigen parlement. Dat was een hele belangrijke dag. De Samen werden lang onderdrukt en trokken naar steeds onherbergzamer gebieden. Daarnaast werden ze uitgebuit door hoge belastingen op hun vangsten. In 1989 bood Zweden daar excuses voor aan.

In het parlement worden de belangen en tradities van het Samische volk beschermd. De Samen hebben ook een eigen vlag, een eigen taal, en eigen liederen de zogenaamde Joik.

De Samen van nu

Het Samische volk nu leeft niet nauwelijks meer als nomaden, zij rijden nu op sneeuwscooters, leven van ambachten en wonen in een normaal huis. Gelukkig zijn de tradities als de kleurige klederdracht, de muziek en de ambachten wel in tact gebleven. Men zegt dat nog slechts zo’n 250 gezinnen als echte Samen leven op de Noors-Zweedse grens. Hun bestaan is erg zwaar.

 

Ben jij al eens in Lapland geweest?  Deel dan je ervaring hieronder in de comments! 

 

Foutje? Bedankt! Zie jij een foutje, laat het me dan even weten!

 

Bron :

https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/volkeren/167703-het-samische-volk-samen-inwoners-van-lapland.html#huisvesting

https://nl.wikipedia.org/wiki/Samen_(volk)