De Finnen noemen het loimulohi: een traditionele Finse manier om zalm te roken op een plank aan de rand van een kampvuurtje. Natuurlijk wilden we dit in onze Finse kota’s ook wel eens proberen. Het resultaat was om je vingers bij op te eten. Wil je het ook proberen? Dit is hoe het werkt.

Zalm roken op de rookplank

Eerst een goed vuurtje

Het eerste dat je nodig hebt, is een goed vuurtje. Lees hier meer over hoe je veilig en schoon stookt in je Finse grill kota.

De rookplank

Behalve een goed kampvuurtje heb je ook nog een goede houten plank nodig om de zalm op te roken. Je kunt dit soort rookplanken kant-en-klaar kopen, maar ook een gewone plank gebruiken.

Het handige aan speciaal daarvoor gemaakte rookplanken is wel, dat er al klemmetjes op zitten om de zalm vast te maken op de plank. Ook kan de gebruikte houtsoort van invloed zijn op de uiteindelijke smaak van dit gerecht.

zalm roken op de plank

Basisbereiding

Eigenlijk heb je behalve een vuurtje en een geschikte plank maar heel weinig nodig:

 • zalm natuurlijk (forel kan ook)
 • zout en peper
 • citroen(sap)

Voor de bereiding leg je de zalm met de huid op de plank en klem je hem daarop vast. Je bestrooit hem met zout en peper en knijpt er wat citroensap over. Dan zet je de plank verticaal op ongeveer 20-30 centimeter van het vuur. Hoe lang de zalm precies bij het vuur moet staan, hangt af van hoe groot en dik de vis is.

Maar hou rekening met ongeveer anderhalf uur. In die tijd kun je er af en toe nog wat citroensap overheen sprenkelen. Ook kun je positie van de rookplank af en toe aanpassen om ervoor te zorgen dat de zalm gelijkmatig gaar wordt.

Eet smakelijk!

Als de zalm klaar is, valt hij makkelijk uit elkaar en komt hij makkelijk los van de huid. Je kunt hem gewoon serveren op de plank die je hebt gebruikt om de zalm te roken.

zalm van de plank

Extra lekker

Wil je het nog extra lekker maken, dan kun je je helemaal uitleven met marinades, sauzen en bijgerechten.

Bekijk ook zeker even deze video waarin je precies kunt zien hoe wij de heerlijke zalm op de foto’s hebben klaargemaakt.

(Wil je de zalm toch liever in de pan bereiden, dan is deze skillet van Vahlhalla Outdoor erg handig. Of lees onze blogpost over de Dutch oven.)

2 Comments

 1. b73daa085395f28aaf02241e30d36032?s=54&d=mm&r=g
  VincE 7 februari 2021 at 2:33 pm - Reply

  Dat ziet er lekker uit. Wij hebben dit eens tijdens een sneeuwscootertocht in Finland gegeten. Heerlijk!

  • 181b70e47e670f5b29e29853a9563ecb?s=54&d=mm&r=g
   Hanneke Joossen 6 mei 2021 at 11:19 am - Reply

   Ja lekker he Vince! Bedankt voor je reactie!

Laat een reactie achter