De geschiedenis van het hedendaagse ThermoWood

ThermoWood is een Duitse uitvinding uit de jaren ‘30. Zelfs eeuwen daarvoor wisten de Vikingen en ook de Japanners dat licht of dieper gebrand hout veel voordelen bood. In Japan noemen ze deze oude techniek Shou Sugi Ban. Deze techniek werd gebruikt om beter bestand te zijn tegen insecten, schimmels en brandoverslag. Het hout ging dus veel langer mee.

Wat is ThermoWood?

Hoe wordt ThermoWood gemaakt?

In een oven wordt door middel van hitte en stoom de temperatuur  in stappen snel tot circa  130 graden opgevoerd. Het hout wordt droog en het vochtgehalte drastisch teruggebracht tot bijna 0.

Hierna wordt het hout thermisch behandeld door de temperatuur in de oven te verhogen tot circa 200 graden en wordt het hout een paar uur verhit. Dan volgt het afkoelingsproces. De temperatuur wordt verlaagd en het hout wordt gekoeld met water.

Ontdek onze Barrels

Voordelen

Behalve de langere levensduur,  zorgt het hedendaagse ThermoWood  voor het behoud en verbeteren van de vormstabiliteit, het zorgt ervoor dat het hout minder kan krimpen of zwellen. Zeker bij sauna’s is dit een belangrijk pluspunt.

Het is ecologisch, voordeliger dan hardhout  en heeft een mooie warmbruine kleur. Het hout wordt op een zeer milieuvriendelijke manier behandeld waardoor de duurzaamheidsklasse aanzienlijk verbeterd en het hout ook lichter in gewicht is. Er worden geen chemicaliën gebruik in tegenstelling tot geïmpregneerd hout.

Noord-Europese bossen

Hout uit Noord-Europese bossen heeft een significante kleinere  voetafdruk dan hout afkomstig uit tropische bossen. Ook het transport vraagt veel minder energie dan hout uit andere werelddelen. Het hout is sterker, isolerend en ruikt ook nog eens lekker. Deze houtsoort is bestand tegen alle weersinvloeden en vergelijkbaar met ceder, teak of bankirai.

Behandeling en onderhoud

ThermoWood zal onbehandeld na een paar maanden vergrijzen onder invloed van zonlicht. Wanneer je het hout niet behandelt, zal het op plaatsen waar minder zonlicht komt van kleur gaan verschillen. De kwaliteit van het hout zal niet achteruit gaan door het vergrijzen, wel zullen er eerder scheurtjes en barstjes kunnen ontstaan. Ook mos en algen krijgen meer kans op onbehandeld hout.

Wij adviseren om al onze  barrels en campingpods van een transparante laag primer te voorzien (geef de deur en de ramen binnen en buiten bij voorkeur 2 lagen) en beits de barrel of de campingpod op kleur met een olie of een beits. ThermoWood neemt weinig vocht op dus producten op waterbasis worden niet aanbevolen. Door de bruine kleur van het hout zal de gekozen kleur afwijken van de kleurenkaart.

Laat een reactie achter