Walpurgisnacht, in Finland ‘Vappu’, in Zweden ‘Valborg’ genoemd.  Wat vieren ze eigenlijk?

 

In Scandinavië, Duitsland, Tsjechië en sommige Batische landen is 30 april ‘Walpurgis’, waar ze vieren dat de zomer voor de deur staat. Alle slechte vibes worden met grote vreugdevuren, samenkomsten en zingen uitgebannen (in “normale” jaren)

Deze avond en nacht, de dag voor de Dag van de Arbeid is een mix is ​​van heidense, christelijke en gemeenschapstradities. In sommige landen wordt deze nacht ook de heksennacht genoemd.  De feesten gaan tot diep in de nacht door, iedereen is toch vrij de dag erna.

In Zweden vieren ze modernere Valborg feesten, vooral studenten genieten van een ontbijt met champagne en aardbeien. Overdag verzamelen mensen zich in parken, consumeren behoorlijk wat alcoholische versnaperingen, barbecueën en genieten over het algemeen van het weer.


Slecht weer? Dat bestaat in Scandinavië niet, slechte kleding wel

Een gevleugelde uitspraak die  Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen gedaan zou hebben. En als je dan echt binnen wil zitten op de zelfde hyggelige manier, dan is een Finse kota of een Lusthus natuurlijk een echte uitkomst!

Waarom vieren de Scandinaviërs altijd zoveel?

Het antwoord is simpel, ze houden van een goed hygge feest, het helpt te reflecteren en ze houden van rituelen en samen buiten zijn. Waarom zou je alleen de grote dingen vieren, als het juist de kleinste momenten in het leven zijn die vaak het grootste geluk brengen? Dus, vier de de lente eraan komt, vier dat je gezond bent, maak het speciaal, zoek fijn gezelschap, kortom vier het leven!