Walpurgisnacht: in Finland ‘Vappu’, in Zweden ‘Valborg’ 

 Wat vieren ze eigenlijk?

In Scandinavië, Duitsland, Tsjechië en sommige Batische landen is 30 april ‘Walpurgis’, waar ze vieren dat de zomer voor de deur staat. Alle slechte vibes worden met grote vreugdevuren, samenkomsten en zingen uitgebannen (in “normale” jaren)

Deze avond en nacht, de dag voor de Dag van de Arbeid is een mix is ​​van heidense, christelijke en gemeenschapstradities. In sommige landen wordt deze nacht ook de heksennacht genoemd.  De feesten gaan tot diep in de nacht door, iedereen is toch vrij de dag erna.

Walpurgisnacht Zweden

Elk jaar vieren de Zweden een vreugdevol Valborg feest om de lente te verwelkomen. Het populairste deel van dit feest is wanneer de Zweden champagne en aardbeien als ontbijt delen voor ze met hun vrienden de stad in trekken.

Ze brengen uren door in parken genietend van elkaars gezelschap en van alcoholische dranken als bier of wijn, tot ze niet meer kunnen! De hele dag door vullen vrolijke geluiden Zweden, van grills die overal worden aangezet tot zingende kinderen die buiten spelen, terwijl volwassenen samen zitten te praten over het leven bij dampende koppen koffie.

Het lijkt er werkelijk op dat iedereen geniet van het vieren van moderne Valborgfeesten, ongeacht tot welke leeftijdsgroep je behoort, zelfs als je maar een gewone student bent die ernaar uitkijkt dat de examens binnenkort voorbij zijn zodat de zomervakantie misschien eerder komt dan verwacht!

Walpurgisnacht Betekenis

Walpurgisnacht is een nacht waarin de mensen hun vreugde en onschuld als kinderen van de kosmos kunnen vieren. Het vindt plaats op 30 april tot 1 mei in heel Europa, maar voor sommige Pagans specifiek in Duitsland of Zweden.

De betekenis achter dit feest gaat terug tot eeuwen geleden, toen heksen vervolgd werden; Walpurgis kwam ‘s nachts tevoorschijn om verwoesting aan te richten in de steden, zodat niemands gewassen goed konden groeien in deze barre tijden.

Slecht weer? Dat bestaat in Scandinavië niet, slechte kleding wel

Een gevleugelde uitspraak die  Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen gedaan zou hebben. En als je dan echt binnen wil zitten op de zelfde hyggelige manier, dan is een Finse kota of een Lusthus natuurlijk een echte uitkomst!

Waarom vieren de Scandinaviërs altijd zoveel?

Het antwoord is simpel, ze houden van een goed hygge feest, het helpt te reflecteren en ze houden van rituelen en samen buiten zijn. Waarom zou je alleen de grote dingen vieren, als het juist de kleinste momenten in het leven zijn die vaak het grootste geluk brengen?

Dus, vier de de lente eraan komt, vier dat je gezond bent, maak het speciaal, zoek fijn gezelschap, kortom vier het leven!

Laat een reactie achter