Als je eenmaal een Finse kota hebt, merk je dat je daar in elk jaargetijde plezier van hebt – steeds op een andere manier. Iets wat in het najaar heel leuk is om te doen, is kastanjes poffen.

Maar hoe vind je de goede kastanjes hiervoor en hoe maak je ze precies klaar? Dit zijn de gouden tips van Scandivik voor een herfst met een gouden randje.

Kastanjes poffen: eerst zoeken!

Het leuke aan kastanjes poffen is dat je ze eerst moet zoeken. Dat betekent: kaplaarzen aan en lekker naar buiten. Voor volwassenen is dit een heerlijk ‘mindfull’ klusje, maar ook kinderen doe je er een groot plezier mee.

Kastanjes zoeken is echt een win-win: je maakt een heerlijke herfstwandeling en als beloning kom je thuis met een zak vol lekkernijen die je samen kunt gaan poffen. Een ideale zondagmiddagactiviteit in de herfstmaanden!

Wilde of tamme kastanjes?

Om kastanjes te vinden die je kunt poffen, moet je op zoek naar tamme kastanjes. Wilde soorten kun je niet eten, terwijl tamme kastanjes juist erg gezond zijn . Gelukkig is het verschil duidelijk: ze zien er ook echt anders uit.

Wilde kastanjes zijn rond. Tamme exemplaren, die je wel kunt eten, hebben meer een puntvorm. Ook zijn een stuk stekeliger. Oppassen voor je handen dus, au! :-)

Eetbare tamme kastanjes kun je vinden tussen half oktober en half november.

Tamme Kastanje
De eetbare tamme Castanea Savita

Tamme kastanjes klaarmaken

Tamme kastanjes kun je klaarmaken in de oven, in een pan of op een rooster. Als je zo’n mooie Finse BBQ-kota hebt, is het sfeertje helemaal compleet. Een kota is een heerlijke plek om om kastanjes te poffen en op te eten. Maar hoe maak je de tamme kastanjes nou het beste klaar?

Kijk eerst goed of er geen schimmels zitten op de kastanjes die je hebt geraapt. Goede kastanjes zijn gaaf en glimmen een beetje. Als extra controle kun je ze in een emmer water gooien: als ze zinken, zijn ze goed.

Vervolgens kerf je de kastanjes aan de bovenkant in met een scherp mesje. Een klein kruisje is genoeg: anders ontploft de kastanje (pas op voor je vingers!).

Dan zijn de kastanjes er helemaal klaar voor. Je kunt ze boven een kampvuurtje poffen in een speciale pan met gaatjes of in een wok. Deze pan van Valhal Outdoor is speciaal gemaakt om op een open vuur te gebruiken, dus daarmee zit je zeker goed.

Als je een pan gebruikt, kun je daar een klontje boter doen – maar niet als je een pan met gaatjes gebruikt natuurlijk. Schud de kastanjes af en toe goed om in de pan.

Een andere manier om de kastanjes te poffen, is door ze in aluminiumfolie op hete houtskoolas van de BBQ leggen. In dit geval zijn deze hittebestendige handschoenen handig om letterlijk de kastanjes uit het vuur te halen.

Zoete of hartige twist

Na ongeveer 20 minuten zijn de kastanjes klaar om te eten. Als er wat as op de kastanjes is gekomen, veeg je dit er natuurlijk eerst even af. Voor een zoetige of hartige twist kun je ze daarna nog bestrooien met poedersuiker of zeezout. En dan… smullen maar. Eet smakelijk!

Kastanjes poffen

Heb je nog meer tips voor kastanjes poffen? We horen graag van je!

Laat een reactie achter