Home/Blog, Tips/Hoe onderhoud ik een schapenvacht of rendiervel?

Zo gezellig en ‘hyggelig’ zo’n vachtje in huis, op de vloer voor de open haard, onder de overkapping of natuurlijk in de Finse kota. Je wil ze natuurlijk graag mooi en schoon houden, maar hoe doe je dat? Wij leggen je het graag uit.

Schapenvacht onderhoud

Alhoewel je misschien de neiging hebt om een schapenvacht te wassen, kun je dat beter niet doen. Dat hoeft niet onhygiënisch te zijn aangezien de lanoline (wolvezel) de meeste vieze stofjes van nature afbreekt. Een schapenvacht kun je, als je hem toch helemaal wilt reinigen beter naar de stomerij brengen.

Wil je hem toch persé wassen? Was hem dan op het wolwasprogramma met een speciaal wolwasmiddel van Heitman of een ecologisch wolwasmiddel. Rek hem tijdens het droogproces een beetje uit. Afhankelijk van het soort schapenvacht kun je hem daarna kammen of borstelen, ook om vervilting tegen te gaan.

Laat hem langzaam drogen anders wordt de vacht hard en is eigenlijk niet meer bruikbaar. Dus niet in de zon of tegen de verwarming.

Wat is dan de beste manier om een schapenvacht te onderhouden?

Je kunt je schapenvacht borstelen, licht stofzuigen of gewoon lekker luchten in de mist of in de stoom van de douche. Daar frissen ze al heerlijk van op. Zitten er natte of droge vlekken op? Bij een natte vlek, dep droog met een schone doek. Bij een droge vlek, gebruik een licht vochtige doek eventueel met een heel klein beetje groene zeep.  Lekker buiten luchten (liefst in de mist) is ook prima en klop hem dan gelijk uit met een mattenklopper.

Schapenvacht reinigen op z’n Scandinavisch in wintertijd

Hoera! Het is wintertijd, met een beetje mazzel, zoals nu met het schrijven van deze blog, ligt er sneeuw. Hop, de schapenvacht naar buiten en op de wolkant een uurtje in de sneeuw. Druk hem lichtjes aan.  De sneeuw absorbeert het vuil en de vacht frist heerlijk op.  Daarna hang je ze uit te drogen. Hou de andere kant zo droog mogelijk.

Waar koop ik een mooie schapenvacht?

Wij kunnen van harte deze gepassioneerde mensen aanbevelen, die met hart en ziel prachtige vachten verkopen. Bij Europese schapenvachten ben je verzekerd van prachtige schapenvachten van hoge kwaliteit in diverse soorten, maten en kleuren. Noem de code FinseKota10 en ontvang 10 % korting!

Rendiervel onderhoud

Heb je één of meer mooie rendierenvellen en wil je ze een opfrisbeurt geven?

Een rendierenvel heeft holle haren die kunnen breken. Daarom vallen sommige rendierenvellen uit als je hem als kleed gebruikt of om op te zitten. Klop het rendiervel zachtjes uit of stofzuig hem licht zodat de losse haren eruit zijn.  Een rendierenvel kun je absoluut niet wassen! Besprenkel het rendiervel aan de achterkant  ongeveer eens per 2 weken licht  met een sproeifles met leidingwater.

Hang het rendiervel af en toe eens in de mist of in de stoom van de douche. Let op! Droog een rendiervel nooit op een verwarming, de huid droogt dan te snel uit. We leggen ze ook even in de sneeuw als we geluk hebben. Of het helpt weet ik niet, voor het gevoel wel en het is een leuke Scandinavische activiteit..

Verwen jezelf met een schapenvacht of rendiervel!

Wil je zelf één of meerdere mooie rendierhuiden? Ze zijn bij ons te bestellen bij aankoop van een Finse Kota

Vanaf 10 stuks ook apart te koop neem contact op voor een prijs.

Laat een reactie achter

Titel