Waarom zijn de Finnen zo gelukkig?

Finland, waar het avontuur van Scandivik Buitenleven begon, is volgens het World Happiness Report van de Verenigde Naties het gelukkigste volk ter wereld. En dat al voor de 6e keer!

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan hun hoge geluksscore:

 1. Sociale steun: De Finse samenleving staat bekend om haar sterke sociale ondersteuningsnetwerken. Familie, vrienden en gemeenschap spelen een belangrijke rol in het leven van Finnen en bieden een bron van steun en verbondenheid.
 2. Veiligheid en stabiliteit: Finland is een van de veiligste en meest stabiele landen ter wereld, met een laag criminaliteitscijfer en een goed functionerend overheidsapparaat. Dit draagt bij aan een gevoel van veiligheid en welzijn onder de bevolking.
 3. Natuur: Finland heeft een overvloed aan prachtige en ongerepte natuur, waaronder duizenden meren, uitgestrekte bossen en de spectaculaire noorderlichten. Het contact met de natuur kan bijdragen aan een gevoel van rust en welzijn. Daarnaast kom je volop rendieren tegen, die in de vrije natuur leven.Noorderlicht
 4. Werk en balans tussen werk en privéleven: De Finse arbeidscultuur legt de nadruk op een gezonde balans tussen werk en privéleven, en het land heeft een van de kortste werkweken ter wereld. Dit draagt bij aan een gevoel van welzijn en tevredenheid onder de bevolking.
 5. Onderwijs: Finland heeft een uitstekend onderwijssysteem dat gericht is op het bevorderen van gelijke kansen en het ontwikkelen van kritisch denken en sociale vaardigheden. Dit draagt bij aan een gevoel van persoonlijke vervulling en welzijn onder de bevolking.

Wat doen de Finnen in hun vrije tijd?

De vrijetijdsactiviteiten van de Finnen variëren afhankelijk van het seizoen en de geografische locatie, maar er zijn enkele populaire activiteiten die je in het hele land kunt vinden:

 1. Buitenactiviteiten: Finnen houden van het buitenleven en maken veel gebruik van de natuurlijke omgeving om te wandelen, fietsen, vissen, jagen, skiën, snowboarden en schaatsen. In de zomer genieten ze van zonnebaden, zwemmen en varen in de duizenden meren van het land.
 2. Sauna: De sauna is een belangrijk onderdeel van de Finse cultuur en wordt beschouwd als een manier om te ontspannen, de geest te zuiveren en sociale banden te versterken. Bijna elk huis heeft een sauna en er zijn openbare sauna’s beschikbaar voor degenen die er geen hebben.
 3. Culturele activiteiten: Finland heeft een bloeiende cultuur- en kunstscene, met veel theaters, musea, muziekfestivals en evenementen die het hele jaar door plaatsvinden.
 4. Sport: Finnen zijn over het algemeen zeer actief en geïnteresseerd in sport. Voetbal, ijshockey, basketbal, atletiek en skiën zijn enkele van de populaire sporten.
 5. Sociale bijeenkomsten: Finnen zijn over het algemeen vrij gereserveerd, maar ze genieten van sociale bijeenkomsten met vrienden en familie, vooral tijdens feestdagen en festivals.
 6. Mökki” is een Fins woord dat wordt gebruikt om een ​​soort vakantiehuisje of hut aan te duiden, vaak gelegen in de natuur. Het hebben van een mökki is een diepgewortelde traditie in de Finse cultuur en veel Finnen brengen hun zomers en weekenden door in hun eigen mökki, of in het huisje van vrienden of familie. Mökki’s zijn bijna altijd van hout en vaak gelegen aan meren of in het bos. Er zijn er bijna 2 miljoen van in Finland. Ze  bieden de Finnen een manier om te ontsnappen aan het drukke stadsleven en te genieten van de rust en stilte van de natuur. Voor veel Finnen is de mökki een plek om te ontspannen, te socializen met vrienden en familie, te vissen, te zwemmen, in de sauna te gaan en te genieten van de natuur. Het is ook een plek waar Finnen hun traditionele cultuur kunnen koesteren, zoals het maken van traditionele gerechten en het vieren van Finse feestdagen. Ze hebben bijna altijd een open haard voor nog meer gezelligheid. Kortom, de mökki is een belangrijk onderdeel van de Finse cultuur en levensstijl. Het biedt Finnen een manier om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en te genieten van de natuur, tradities en tijd doorbrengen met vrienden en familie.Boshut-Trekkershut
 7. De Finse kota:  Ook deze hutten, vaak met vuurplaats, kom je overal tegen. Bij meren, gedurende een hike, ze staan overal voor bewoners en toeristen die zich even willen opwarmen en/of iets willen eten.  Hoe fijn is het als je in de vrije natuur even kunt rusten bij een warm vuurtje of een heerlijke makkara Fins worstje kunt grillen?

Zou jij in Finland willen wonen? Laat het ons weten in de comments!

Laat een reactie achter