Scandinavië kent een uniek en eeuwenoud recht om te recreëren in de natuur: het allemansrecht. Wildkamperen, bessen plukken, een vuurtje stoken – het mag allemaal in het noordelijkste deel van Europa. Daar is wel een belangrijke voorwaarde aan verbonden: respect voor de natuur is de basis voor deze vorm van vrije recreatie. Hieronder lees je er meer over.

Het allemansrecht in verschillende landen

Het allemansrecht bestaat sinds 1957 en is bekend in heel Scandinavië. Het is geen wet, maar echt een recht dat iedereen heeft. De verschillende Scandinavische landen hebben er allemaal hun eigen naam voor:

  • In Zweden heet het allemansrecht allemansrätt
  • De Noren noemen dit unieke recht allemannsret
  • In Finland hebben ze het over jokamiehenoikeus

In deze video heet Zweden je van harte welkom in het hele land – dankzij het allemansrecht.

 

Voorwaarden en beperkingen

Natuurlijk zijn aan het allemansrecht in Scandinavië wel wat regels verbonden. Zo worden het wildkamperen en allerlei buitenactiviteiten in goede banen geleid. Zoals je hierboven al kon lezen, staat respect voor de natuur voorop.

Je laat de plek waar je gaat wildkamperen zo achter als je hem hebt aangetroffen. Dat betekent bijvoorbeeld geen takken afbreken en geen afval achterlaten.

Take nothing but memories
Leave nothing but footprints

Daarnaast zijn er nog enkele specifieke beperkingen. In Noord-Noorwegen mogen bijvoorbeeld geen beschermde kruipbramen worden geplukt. Ook zijn er regels voor kampvuren: die zijn tussen 15 april en 15 september verboden.

Verder gelden er vaak extra beperkingen op het allemansrecht in nationale parken en beschermde natuurgebieden.

Allemansrecht

Het allemansrecht in Finland

Zelf kwam ik in Finland voor het eerst met in aanraking met het allemansrecht. Daar staan op heel veel plekken gratis hutten voor toeristen en natuurliefhebbers. Zo zag ik ook voor het eerst een Finse Kota met daarin een BBQ die iedereen mocht gebruiken om even warm te worden bij het vuur en een worstje te braden. Zo zijn er in Finland heel veel gratis bbq- en vuurplaatsen. Heerlijk toch?

Allemansrecht

Sommige van deze hutten hebben alleen een grillplaats, andere hebben ook overnachtingsplekken of zelfs een sauna. Ook voor het gebruik daarvan gelden wel bepaalde regels – kijk maar eens naar onderstaande video over de etiquette voor het gebruik van trekkershutten in de winter.

 

Van Finland naar Nederland

Het was tijdens die reis naar Finland dat ik erover begon na te denken hoe heerlijk het zou zijn om zo’n grillhut uit Finland naar Nederland te halen. Het begin van Scandivik dus. Sindsdien hebben we heel wat mensen in Nederland en België geholpen om zo’n mooi stukje Scandinavië te importeren in de vorm van deze hutten – in allerlei vormen, uitvoeringen en maten.

Heb jij ervaring met wildkamperen en het allemansrecht?

Foutje gezien? Laat het ons weten via klantenservice@scandivik.nl.