Heb jij dat vroeger ook wel eens gedaan, stokbroodjes bakken boven het vuur? Zelf ken ik het van Scouting. Maar ook op kamp met school en op campings doet men regelmatig stokbroodjes bakken boven het kampvuur – letterlijk broodjes op een stok dus.

Het is ontzettend gezellig om samen te doen en het eindresultaat is ook nog eens erg lekker. Een Finse kota is de perfecte plek om dit te doen – wat voor weer het ook is.

Stokbroodjes bakken boven het vuur, hoe doe je dat?

Ik moest even in mijn geheugen graven hoe het stokbroodjes bakken boven het vuur ook alweer precies ging.

Deeg maken

Ten eerste moet je brooddeeg maken. Daarvoor kun je een kant-en-klare broodmix gebruiken, maar je kunt het ook zelf maken. In dit Scouting Kookboek vind je het recept. Houd er wel rekening mee dat het deeg moet rijzen – begin er dus op tijd aan.

Zoek stok!

Terwijl het deeg rijst, kun je mooi op zoek gaan naar een geschikte stok voor je stokbroodje. Je hebt een stevige stok nodig – geen dikke tak, maar wel stevig genoeg om het gewicht van het deeg te dragen. Ook moet de stok lang genoeg zijn om ervoor te zorgen dat je het deeg aan het ene uiteinde goed boven het vuur kunt houden.

Dit zonder dat je je handen aan de andere kant van de stok verbrandt. Het uiteinde van de stok waar je het deeg omheen gaat doen, moet schoon en glad zijn. Hiervoor kun je met een zakmes het buitenste deel van de tak af ‘schillen’.

Wikkel het deeg om de stok

Als het deeg klaar is, pak je er een handvol van en kneed je hier een sliert van. Deze sliert wikkel je om het geschilde gedeelte van de stok. Het uiteinde van de stok maak je ook helemaal dicht. Het deeg zit dus als een soort sok om de stok heen.

En bakken maar!

Nu kun je het deeg boven het vuur houden. Het stokbroodjes bakken gaat beginnen! Zorg dat je comfortabel zit of staat, want het duurt wel even. Het beste kun je het deeg namelijk langzaam gaar laten worden, om te voorkomen dat de buitenkant verbrandt terwijl de binnenkant nog niet gaar is.

Hiervoor hou je het deeg dus niet in, maar boven het vuur. Ook draai je de stok regelmatig, zodat het deeg aan alle kanten gelijkmatig bruin wordt. Als dat het geval is, en het deeg aan de binnenkant niet meer aan de stok plakt zodat je het stokbroodje makkelijk van de stok af kunt schuiven, is het klaar.

Vullen en opeten

Versgebakken brood is altijd al lekker – zeker als je het zelf hebt gebakken. Toch kun je deze broodjes nóg lekkerder maken door met een mes een beetje boter aan de binnenkant te smeren en er dan wat suiker in te strooien.

Koffie erbij?

Extra tip van Scandivik: zet terwijl de broodjes gaar worden ook alvast een percolator op het vuur. Zo heb je als het brood klaar is ook nog een lekkere kop koffie erbij. Deze stoere Vikingmokken maken koffie drinken in je Finse kota nog leuker. Perfect voor een fika!

Ben je enthousiast geworden? Ga jij nu ook stokbroodjes bakken boven het kampvuur?

Klik nu hier om een Finse Kota uit onze winkel te kopen!

Laat een reactie achter