Een mooie Scandinavische traditie

 

In heel Scandinavië kun je gratis of betaald trekkershutten vinden om in te eten (met BBQ vuurplaats), warm te worden tijdens het Noorderlichtjagen, maar ook om in te slapen. Soms gratis zelfs voor maximaal 2 nachten maar ook betaald voor langere periodes. Deze hytte, kota’s of wildernishutten staan vaak in de vrije natuur op prachtige plekken. Je kunt van hut naar hut trekken, een echte Trekkershut dus!

Er zijn wel wat spelregels en voorwaarden waar je aan hoort te houden uit respect voor mens en natuur.

De geboorte van ons bedrijf ontstond ook in een hut, de Finse kota waar wij tijdens het Noorderlichtjagen bij een meertje bij Salla, Fins Lapland, worstjes braden (makkara), glühwein dronken en vooral heerlijk warm werden bij barre temperaturen. De bekende Belgische weerman en Noorderlichtman Ruben Weytjens was onze reisleider en Noorderlichtexpert. Een geweldige ervaring!

Noorderlicht Salla

Foto ©: Ruben Weytjens

Trekkershutten in de Benelux

Ook in Europa en dan specifiek nu de Benelux zijn trekkershutten ook wel kampeerhutten een ware hype. Om een registratie te krijgen als erkende Trekkershut kun je bij ‘de Groene Koepel’ zowel als verkoper van trekkershutten als als camping-eigenaar een erkenning aanvragen. Daar zijn richtlijnen aan gebonden.

Nadat wij ons bijna 10 jaar specialiseerden in de Finse kota kregen wij steeds meer vragen over trekkershutten kopen, zeker nu in de coronatijd mensen liever dichter bij huis zijn en naar rust in de natuur verlangen. We hebben ons assortiment dan ook flink uitgebreid met de mooiste tekkershutten die te koop zijn.

De Groene Koepel heeft Scandivik als erkende leverancier van trekkershutten aangemerkt

Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur is een Nederlandse organisatie die zich inzet voor een duurzame ontwikkeling van groene verblijfsrecreatie in Nederland en omringende landen.

Het is een  een marketing- en belangenbehartigingsorganisatie voor de drie keurmerken Natuurkampeerterreinen, GroepsNatuurkampeerterreinen en Trekkershutten. Daarnaast staan zij met het DGK Lab als kennis- en ontwikkelcentrum aan de basis van verschillende innovaties in de verblijfsrecreatie. Wij als Scandivik Buitenleven zijn trots dat wij in december 2021 onze status gekregen hebben als erkende leverancier van trekkershutten. Neem contact met ons op welke trekkershutten aan de richtlijnen voldoen. We kunnen ze ook voor je opbouwen. En voor de all-seasons campings hebben we ook geïsoleerde trekkershutten in diverse maten en uitvoeringen

Trekkershut® is een gedeponeerd handelsmerk van Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur. Ze controleren en bewaken de kwaliteit van de Trekkershutten in hun netwerk, zodat je als gast weet wat je kunt verwachten. Je kunt een erkende Trekkershut herkennen aan het gevelbordje met het Trekkershuttenlogo.  

Elk jaar geven ze de Trekkershuttenkaart uit, met een overzicht van alle erkende Trekkershutten in de Benelux.

Trekkershut kopen bij Scandivik Buitenleven, de mogelijkheden en de vereisten waar deze hutten aan moeten voldoen:

 

A. VEREISTEN MAATVOERING
 Enkellaags Geen verdiepingen, tenzij een lage (slaap)vide
 Wanddikte: houtdikte minimaal 40 mm
 Vloeroppervlak minimaal 6 m2, maximaal 36 m2
 Vloerafwerking: glad, makkelijk te reinigen
 Glas/lichtinval: minimaal één raam of deur voorzien van glas
 Ventilatiemogelijkheid: een goede ventilatievoorziening, bij voorkeur
door een openslaand raam met hor
 Isolatie (bij jaarronde verhuur)
B. MINIMAAL AANWEZIGE FACILITEITEN
 Slaapgelegenheid voor twee tot zes personen met goede bedden, matrassen met een minimale
dikte van 15 cm en kussens
 Bij gebruik van bovenbedden: bovenbedbeveiliging en trapje
 Een brandblusser in de hut
 Minimaal één wandcontactdoos
 Minimaal één lichtpunt binnen
 Gordijnen of gelijkwaardige voorzieningen voor ramen
 Minimaal 1 openslaand raam voorzien van hor
 Wanneer er geen ramen zijn, een andere goede ventilatievoorziening in de hut
 Schoonmaakmaterialen: minimaal bezem, stoffer en blik
 Goed sanitair in de hut of op redelijke loopafstand op locatie
 Bij jaarronde verhuur: verwarmingselement of de mogelijkheid tot het huren ervan

Zowel de Finse kota (met uitzondering van de KeoKota) , de campingpod, de campingbarrels als de boshut voldoen aan de richtlijnen (met uitzondering van de Wig-Wam)

 

Laat een reactie achter