Stookadvies grill/vuurhutten Finse Kota en tuinhuis Victoria.

Eindelijk, daar is hij dan! Een prachtige grillkota in de tuin. Dat wordt eindeloos genieten van heerlijke bbq’s, knapperend houtvuur, warmte en gezelligheid. 

Hoe gebruik je de stookplaats en barbecue?

Het advies is om de grill/vuurplaats de eerste keer buiten te stoken of in ieder geval met de ramen en deur open. Er zit een coating op de grillplaats die de eerste keer beetje kan stinken.
Dan kan de grill naar binnen. Er zit een asla onder die je kunt legen.
Wij wreven alle bbq delen licht  in met olijfolie. De barbecue zelf kun je op diverse manieren aansteken.
Met een houtskoolstarter of met een alternatieve manier zoals onderstaande video uitlegt.
Onze voorkeur gaat uit naar een zo “schoon” mogelijke manier van aansteken, aanmaakvloeistof en aanmaakblokjes kunnen veel rook veroorzaken. Lijkt ons niet zo gezond en kan ook de smaak van je voedsel bederven.

Barbecueën?

Hou de grillen wat afgedraaid van het vuur. Dat vlees mag langzaam garen, bij grillen kan het rechtstreeks boven het vuur op de grillplaat.

In de Finse kota laten wij ook de ramen even open bij het aansteken van het houtskoolvuur.

Schoonmaken grill en bakplaten

  • Laat de platen rustig afkoelen en gebruik een barbecueborstel om etensresten eraf te halen.
  • Gebruik een citroen of een beetje natuurazijn om de (grill)platen te ontvetten
  • Smeer in met een beetje olijfolie of zonnebloemolie

Stookadvies Finse grillkota en tuinhuis Victoria

Zelf pyromaantje spelen is natuurlijk hartstikke leuk. Als je ook een rookkap heeft dan kun je ook een echt vuurtje stoken.  Verstel de rookkap naar beneden tot circa 35 cm boven de tafels. De één stookt en kookt met houtskool en briketten (let op goede kwaliteit) en de ander doet dat met hout. Zorg in ieder geval voor ruim voldoende aanmaakhoutjes. Zorg dat je klein begint, zodat de kap goed warm wordt en goed trekt. Daarna langzaam een groter vuur maken. Binnen een 20 tal minuten stoken wij onze hut warm en comfortabel.

Veiligheid 

Wij rusten onze stookhutten standaard uit met een brandblusser en een koolmonoxidemeter.  Jouw veiligheid is ons grootste goed!

Welk hout is geschikt om te stoken?

Van belang is dat je goed droog hout stookt, het beste geschikte hout voor in een Finse grillkota is:

    • Essenhout

Stook je minimaal 3 blokken tegelijk dan is essenhout waarschijnlijk de beste keuze . Taai en hard essenhout geeft een heerlijke warmte, brandt traag en geeft een schitterend vlammenspel

    • Berkenhout

Wordt nog wel eens onderschat als haardhout maar berkenhout heeft door de hoge energiewaarde prima brandeigenschappen, een prachtige kleur van de wit/grijze bast en de heerlijke beetje zoete geur maken berkenhout tot prima stookhout. Groot voordeel is dat berkenhout is dat het absoluut niet spat, een veilige gedachte!

Goed haardhout kopen?

Bestel je uw hout via onderstaand banner, en vult u de code Finsekota5 in, dan krijgt je 5% korting. 


Wij wensen je ontzettend veel plezier met het stoken in de Finse Kota of het Lusthus

Heb je nog vragen? Laat het ons gerust weten. Wij helpen heel graag.

Kom vooral nog eens kijken op deze website, er komen ook heerlijke recepten aan!

En volg ons via Facebook